История на лавандулата

Лавандулата е растение добре познато в наши дни. С широко приложение в ароматерапията, медицината и ежедневието ни. Използваме лавандуловото масло при борбата с нервното напрежение, безпокойството, безсънието, стреса и депресията. Прилагаме го при леки кожни раздразнения, рани, ожулвания и ухапване от насекоми. За масажи и мускулна релаксация, при борбата с молци и комари.


Интересен факт  обаче е ,че лавандуловото растение е добре познато още от древността.


ЕГИПЕТ

 В първите исторически сведения за употребата на лавандула се е разказва ,че е била използвала и при ритуали на мумифициране в Египет. Историята разказва още, че Клеопатра, кралицата на Египет, живяла до около 30г. Пр. Хр. е мажела тялото си с лавандулово масло. Някои историци твърдят, че именно лавандуловият аромат е изиграл не малка роля в съблазняването на Юлий Цезар и Марк Антоний . Лавандулата се е използвала и при ритуали на мумифициране в Египет.

РИМ

Исторически проучвания сочат, че римляните започнали да използват лавандуловото масло около 60 година. Те го прилагали при къпане и масажи, за ароматизиране на помещения, като репелент. Гръцкият лекар Диоскорид е бил нает от римския император Нерон, като една от основните му задачи е била да събира лечебни растения в района на Средиземноморието. Той ги описвал и систематизирал информацията за медицински цели. Диоскорид е считан за автор на петтомния труд “De Materia Medica”. Там той описва приложението на лавандулата в почистването на рани, изгаряния и лечение на кожни заболявания. Не случайно римските войници носели със себе си лавандула за превързване на рани след военни действия.

Произхождаща от Средиземноморието и Азия ,тази  невероятна билка бързо бива пренесена по цял свят.  

Културата е внесена по нашите земи едва през 1907 година, като в началото е била отглеждана в района на Казанлък. Малко повече от 100 години след това обаче лавандула вече се отглежда в почти всеки край на нашата страна.

 С над 40 00 дка засети площи, днес България се нарежда сред водещите страни в добива на лавандулово масло. 90% от добива бива изнасян за Америка, Австралия и Германия. Страни, в които нашето лавандулово масло бива оценено по достойнство заради високите си качествени показатели, наред с лидера на пазара Франция .

Този пост е публикуван в Полезно. Отбележете постоянната връзка.
Call Now Button